Garage48 on tagasi Pärnus!

Nelja aastase pausi järel jõudis Garage48 tagasi Pärnusse, kui 9.-11. oktoobri nädalavahetusel tuli kokku enam kui 40 inimest, et teha algus oma ettevõtlusteekonnale Pärnumaal. Osalejad õpilasfirmadest kuni kogenud ettevõtjateni arendasid uudseid ideid, mis lahendasid samaaegselt nii Pärnumaale omaseid ja kohalikke kui globaalseid väljakutseid.

2013-2016 aastal toimusid Garage48 häkatonid Pärnus iga-aastaselt, turismi ning naiste ettevõtluse ja tehnoloogiamaailma kaasamise teemadel. Just Pärnu häkatonid on olnud ühed suurimad edulugude loojad Garage48 ürituste hulgas. Siit on alguse saanud näiteks Timbeter, Vital Fields ja GoWorkaBit ettevõtted. Oleme seetõttu tõeliselt põnevil, et näha, kas sellest arendusnädalavahetusest on edulugude nimistusse liikmeid lisandumas. Garage48 jõudis tagasi Pärnusse Pärnu Linnavalitsuse initsiatiivil ja kutsel ning koostöös Hedon SPA & Hotel, MTÜ Lääne-Eesti Turism ja Startup Estoniaga.  


“Ettevõtlik Pärnakas” ettevõtluskonkurss on läbi üheksa aasta toetanud paljusid alustavaid ettevõtjaid Pärnumaal. Esmakordselt toimus konkurss aga Garage48 häkatoni formaadis. “Erilised ajad vajavad erilisi lahendusi ning seega õigustas Ettevõtlik Pärnakas HÄKATON end täielikult. Kui tavapäraselt on ettevõtluskonkurss toimunud pikema perioodi jooksul ning koosnenud koolituspäevadest ja otsesemalt äriidee arendamise päevadest, siis sel korral tuli 9 meeskonda kokku üheks nädalavahetuseks. Meeskondade töö tulemusel tegi hulgaliselt ideid sellise arenguhüppe, et žüriil oli keeruline parimat välja valida. Paljude jaoks oli see esimene võimalus sellisest formaadist osa saada, seega loodame, et järgmisel aastal õnnestub seda korrata ning tekitada uus tore traditsioon,” selgitab häkatoni žüriis osalenud Pärnu abilinnapea Rainer Aavik.


     Häkatoni avaõhtu ja ideede esitlemine reedel, 9. oktoobril.


Häkatonile eelregistreerumise käigus esitati enam kui 20 äriideed, millest 13 esitleti arendusnädalavahetuse avaõhtul ning 9 kogusid enda ümber tiimid, kes asusid ideede äri- ja turundusplaanide ning teenuse- ja tootedisaini prototüüpide arendamiseks tööle. Ideed olid suunatud nii Pärnumaale omaste kui ka globaalsete väljakutsete lahendamiseks, nagu näiteks vaimne tervis, plastpakendid, teadlik toitumine ja taimekasvatus ning ääremaade teenuste kättesaadavus.


48 tundi hiljem, intensiivse tiimitöö ja mentorluse tulemusena ning finaalesitluste järel, krooniti žürii tulise ja põhjaliku arutelu järel võitjad.



Üldvõitja - Tuhat Sõna


Mugav veebiplatvorm, mis paneb automaatselt kokku kliendi üleslaetud pildi valitud raamatu tekstiga ning genereerib prindiks vajaliku faili. Nädalavahetuse jooksul suutis võidutiim ehitada koodijupi, mis võimaldab automaatselt muuta raamatuteksti pildiks, lansseerida sotsiaalmeedia kampaania ning tekitada esialgse huvi ja koostöövalmiduse Rahva Raamatu ja Apollo raamatupoodidega ning Varrak kirjastusega.


       Tuhat Sõna tiimifoto.


Oma äriidee reaalseks ettevõtteks arendamiseks toetab Swedbank võitjat 1000€-ga, Pärnumaa Arenduskeskus loob just võitjatiimile sobiliku 12-24 kuulise inkubatsiooniprogrammi ning veebimajutus.ee pakub 3 aastat tasuta domeeni majutamist koos veebiseminariga.


"Me oleme siiralt õnnelikud ja tänulikud võidu üle. See oli meie esimene häkaton ja oleme väga uhked, et saime nii ägedast üritusest osa võtta. Tuhat Sõna sai alguse tegelikult juba 2018. aastal, kui tahtsime sõbrannale midagi isiklikku kinkida. Me teadsime, et talle meeldivad raamatud ja kuna meil on kodus üks suur printer, siis mõtlesime, et äkki mahutame ühe terve raamatu postri peale ära. Siis tuli mõte, et äkki on kuidagi võimalik sinna tema pilt peale panna, et teha seda isikupärasemaks. Tuli päris lahe välja. Sõbranna käest hakati küsima, et kust nemad saaksid samasugust. Mõtlesime, et kui juba rohkem inimesi seda tahavad, siis äkki on selle taga väike äriidee. Häkatonil osalemine andis meie ideele aga täiesti uue lükke, saavutasime selle nädalavahetusega rohkem kui oleksime suutnud uskuda. Selle häkatoni jooksul tegime tarkvaralahenduse, mis tulevikus võimaldab meil siit väiksest Pärnust suureks kasvada, " jagab Tuhat Sõna tiimijuht Karin Rosenberg võidukogemust.



II koht ning Ettevõtlik Pärnakas Publiku Lemmik - Tamiatics


Tamiatics aitab agronoomil luua taimedele parimat kasvukeskkond. Selleks kasutatakse reaalajas infot taime juurestikust, online tööriistu ja masinõppel põhinevaid soovitusi kasvustrateegiate kohta.


    Tamiatics tiim finaalesitluse järel.

Auhind: Kaugtööpakett Kuplandis, sTARTUp Day 2021 ärifestivali piletid, 2 aastat tasuta domeeni majutust veebimajutus.ee-lt.



III koht ning otsepääs Ajujaht TOP 100 hulka - Ruumikalender


Ruumikalender on kohalike omavalitsuste rendiruumide haldamise ja broneerimise süsteem.


     Ruumikalender tiimifoto.


Auhind: 1 aasta tasuta domeeni majutust veebimajutus.ee-lt, otsepääs Ajujaht TOP 100 hulka.




Üllataja - Beach Box


Beach Box loob randa turvalised hoiukapid, et muuta rannas puhkamine turvalisemaks.


     Beach Box tiimifoto.


Auhind: PlayDay 2020 konverentsi piletid kogu tiimile.




Päevakajaliste ning uudsete lahendustega tulid välja veel viis tiimi, kes küll auhinnalistele kohtadele sel korral ei jõudnud, kuid loodame, et jätkavad oma tootedete ja teenuste arendamist ning oma ettevõtluse teed.


Koduline

Loome uue teenuse - kinnisvara ostukuulutuste portaali, kus kliendi poolt kirjeldatud ostusoov jõuab üle Eesti üle 130 erinevast büroost pärit maakleriteni, kes pakuvad veel avalikku müüki mitte jõudnud pakkumisi.


e-Gate

Toome teile värava, mis viib teid mõne sekundiga Orissaarest Kuressaarde või Treimanist Pärnusse. Meie avalike teenuste kioskist saad ID-kaardi või sõrmejälje abiga otsida avalikke teenuseid, kasutada videosilda nõustamisteenuse saamiseks või saada kätte oma uus ID-kaart või pass.


Precycle

Meie eesmärk on tuua turule veebränd, mille pakend on esialgselt valmistatud 80% ulatuses taaskasutatavatest materjalidest.


Skilliway

Alustavatele ja tegutsevatele ettevõtjatele kiireim ja mugavaim lahendus leida soovitud mentorid või coachid ühest kohast.


Ettevõtlik Pärnakas Häkaton tõi kokku osalejad Pärnumaalt, õpilasfirmadest kuni kogenud ettevõtjateni. Tõeliselt tore oli häkatonil tervitada varajasi ettevõtjaid, kohalikku õpilasfirmat Pärnu Sütevaka Gümnaasiumist, kes nautisid mentoritega koos töötamist ning äriidee arendamist 48-tunnises formaadis.


Suits Ahju idee on toota kompaktseid ja mobiilseid suitsuahjusid, mida annab kaasas kanda erinevatel matkadel ning mis on äärmiselt kasutajasõbralikud.

ÕF Suits Ahju tiimijuht Jürgen Karulin ja kogu tiim tänab ägeda kogemuse eest. “Oleme 11 klassi õpilased ja tegime kahe päevaga läbi terve oma selle õppeaasta majanduse tunni teemad. Meie jaoks oli suurepärane kogemus töötada mentoritega ja nende tagasiside tulemusel oma toodet arendada.” Nädalavahetuse jooksul ehitas tiim valmis ka esmase füüsilise prototüübi ning jagasid žüriile maitsmiseks ahjus küpsenud suitsuliha suupisteid.


     Suits Ahju tiimifoto.


Häkatonile andis lisaks kohalikele osalejatele tõeliselt kogukondliku tunde ja meeleolu ka suures enamuses Pärnust pärit ja Pärnumaaga seotud mentorid. Aitäh meiega liitumast, oma kogemusi jagamast ning aega panustamast - Sari Sopanen (AS Sokotel), Timmu Tõke (Wolf3D), Oliver Sild (WebARX, Forwardspace), Agnes Talalaev (WebARX, Forwardspace), Helery Pops (Ampler Bikes), Karel Nappus (Montonio Finance), Jaan Kruusma (7Blaze Social), Marelle Ellen (Promoty), Martin Veeris (TapTapSoft), Mari Hanna (vabakutseline).

Oma kodulinnas tervitas meid ja juhtis kogu nädalavahetust ja mentorite tööd Kai Isand,  Garage48-st.


Eriline tänu läheb Toomas Toodule, kelle ideeks häkaton oli. Aitäh, et meid Pärnusse kutsusid ning aitasid koos Kadri ja Meritiga Garage48-st ürituse ellu tuua! Suured tänud meie fotograafile, Marie Rosalie Hannile!


Kõik osalejad, mentorid ja korraldustiim said sel korral tunda Pärnut tõeliselt mõnusas spa-võtmes. Hedon SPA & Hotel hubased tööruumid, maitsvad toidud, esmaklassiline hoolitsus ja öö-spa olid suurepäraseks keskkonnaks ja toeks intensiivse ajurünnaku ja pingelise tiimitöö edukusel. Aitäh, Kristi Tallermo, meid nii soojalt vastu võtmast ning Hedoni tiimi tööd juhtimast!


      Häkatoni osalejad Hedon SPA & Hotel öö-spa's.

Ettevõtlik Pärnakas HÄKATON sai teoks tänu toetajatele ja sponsoritele, kes tulid kokku ühtseks kogukonnaks ja toetasid uute äriideede ja ettevõtluse arengut Pärnumaal. Aitäh Swedbank ja Ruukki sponsoreerimast!

Auhinnad parimatele tiimidele panid välja Pärnumaa Arenduskeskus, Ajujaht, PlayDay 2020, sTARTUp Day 2021, Kupland ja veebimajutus.ee

Osalejate energiat ja värskust hoidsid häkatoni vältel üleval Kadarbiku köögiviljamahlad ning Haage mineraalvesi.


Kohtumiseni järgmisel aastal, Ettevõtlik Pärnakas ettevõtluskonkursil! Niikaua:


Vaata nädalavahetust läbi fotode SIIT.

Tutvu kõigi tiimidega Publiku Lemmiku albumi kaudu.


Vaata finaalesitlusi uuesti SIIT.

Vaata auhinnatseremooniat uuesti SIIT.




Ettevõtlik Pärnakas HÄKATON rahastajateks olid Pärnu Linnavalitsus, Euroopa Regionaalarengu Fond ning Hedon SPA & Hotel.


About the author

kadri tiisvelt

Kadri is the COO of Garage48 with years of experience as a hackathon organizer and community builder. She loves to create and bring together supportive environments for starting entrepreneurs who wish to make their ideas into valuable services and products. 🌸

You may also like

SPARTA CyberSecurity Hackathon: building solutions on the open-source software
For Garage48, the year 2022 started with a SPARTA Cyber Security Hackathon that took place on...
Read more →
SPACETECH EUROPE Online Hackathon: solving present and future challenges in space.
In cooperation with Garage48 and SpaceOn, the U.S. Embassy in Ukraine has launched the SPACET...
Read more →
EU: Africa The Journey brought together 2000 participants from 110 countries to hack the biggest socio-economic issues
Last weekend, on the 9-12 December the second edition of the EU: Africa The Journey conferenc...
Read more →